ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

  • Itt jártam. Jumurdzsák
    2290 Ft
    Hummusz és lepénykenyér
  • Cézár saláta és csirkemell
    3290 Ft
    Római saláta, sült csirke, pirított kovászos kenyér, parmezán
  • Haltepertő
    2490 Ft
    Haltepertő, hagymás-paradicsomos bruschetta, sült-pácolt lilahagyma
  • Szezonális leves
    1890 Ft
    Csakis szezonális és friss alapanyagokból
  • Kakasleves
    1790 Ft
    Kakasleves, kakashúsos „pelmeny”
  • Májgaluska leves
    1890 Ft
    ”Kézi galuska” majoránnás-kakukkfüves csirkemájból
  • Szürkemarha gulyás, juhtúrós-snidlinges pogácsa
    2190 Ft
    Klasszikus hortobágyi gulyás, friss és meleg pogácsával

HALÉTELEK

  • Halászlé szürkeharcsa filével
    3480 Ft
    Bográcsban! készült halászlé, szálkamentes szürkeharcsa filé
  • Halászlé ponty filével
    2970 Ft
    Bográcsban! készült halászlé, szálkamentes ponty filé
  • Harcsa paprikás, házi túróscsusza
    4850 Ft
    Harcsa steak, paprikamártás, lepirított túrós csusza, házi füstölt szalonna

  • Süllő filé roston
    4480 Ft
    Roston süllő, laskagomba-spenót, fehérboros póréhagymás burgonyakrém
  • Fish and Chips
    3850 Ft
    Ropogós bunda a harcsa körül, sült krumpli, mártogatós
Sült almaleves, füstölt libamell

FŐÉTELEK

  • Kacsacomb
    3970 Ft
    Sült kacsacomb, kelkáposztás burgonyapüré, lilakáposzta lekvár
  • Wiener Mariska (Marischka?)
    5890 Ft
    3 hónapos borjú gerince pankómorzsában, eredeti bécsi burgonyasaláta
  • Juhtúrós strapačky és malaccsászár
    3790 Ft
    Szlovák hegyvidéki haluska bryndzával és sült malaccsászár
  • Csirkepörkölt és nokedli
    3350 Ft
    Csirkecomb filé, nokedli
  • Mariska rántott csirkecomb filé krumplipüré
    3790 Ft
    Vasárnapi a Mariskában: csirkecomb pankómorzsában, krumplipüré
  • Mariska lecsó
    2890 Ft
    Lecsó helyi alapanyagokból, tökéletes tojás
  • Slambuc, sertésszűz
    4390 Ft
    Pirított tészta, slambuc, omlós sertésszűz
    A slambuc helyi specialitás, bográcsban készül, pirított házi lebbencstésztával,
    burgonyával, hagymával és jóféle piros paprikával
  • Hopp Mariska!
    2490 Ft
    Tojásos nokedli, bébi római saláta
  • Hopp Juliska!
    2990 Ft
    Tojásos nokedli, pirított gomba, bébi római saláta
  • Gombapaprikás és nokedli
    2990 Ft
    Csiperke, laska és nokedli
  • Tökfőzelék és sült kolbász nagyon máshogy
    2890 Ft
    Langyos-kapros tökfőzelék, pirított tökkockák,
    mentás-lime-os labneh (joghurtsajt), tökmag,
    korianderes-római köményes házikolbász
  • Narancsos cous-cous, grillezett sajt
    3320 Ft
    Narancsban főtt cous-cous, koriander, menta, petrezselyem, grillezett sajt
Palóc gulyás bárány

DESSZERTEK

  • La Túrógombóc
    2490 Ft
    Túrógombóc, mézes puszedlis tejföl, roppanó málna
  • Madártej, pavlova, eper sorbet
    2260 Ft
    Bourbon vaníliával készült madártej, házi eper sorbet, pavlova
  • Rumbabá
    1990 Ft
    Mini kuglóf, kamillás-rumos szirupban, tejszínhab, aranymazsola
    A kamillát helyi gyógynövény gyűjtő őstermelő biztosítja.
  • Somlói
    2290 Ft
    Három piskóta, Három krém.
  • Minden mentes brownie fagyival
    2290 Ft
    Minden mentes brownie vegán vanília fagyival és mandulával
Gundel & Gundel

GYEREK

  • Rántott pipi, krumplipüré (gyerek adag!)
    1780 Ft
    Csirkefalatok rántva, krumplipüré
  • Rántott pipi, sült krumpli (gyerek adag!)
    2380 Ft
    Csirkefalatok rántva, sült krumpli, majonéz
Mindházi’

VEGA, VEGÁN

  • Szezonális leves „mentes” verzióban
    1890 Ft
    Csakis szezonális és friss alapanyagokból
  • Narancsos cous-cous, pirított magvak, tofu
    3320 Ft
    Narancsban főtt cous-cous, koriander, menta, petrezselyem, tofu
  • Langyos-kapros tökfőzelék, tofu
    2790 Ft
    Langyos-kapros tökfőzelék, pirított tökkockák, tökmag, tofu
  • Savanyúkáposzta strapačky
    2690 Ft
    Szlovák hegyvidéki haluska savanyú káposztával pirítva
  • Cézár saláta
    2690 Ft
    Római saláta, pirított kovászos kenyér
  • Nyári cékla és sárgabarack
    3190 Ft
    Sóban sült nyári cékla, sárgabarackos quinoa salátával
  • Minden mentes brownie fagyival
    2290 Ft
    Minden mentes brownie vegán vanília fagyival és mandulával

MARISKA ÉTLAP – MINDIG VALAMI ÚJAT

Alapanyagok

Szeretjük a környék termelőit, állattartóit és igyekszünk velük olyan kapcsolatot kialakítani, amivel segítjük a munkájukat. A nagyüzemi állattartó telepek helyett azokat a kistermelőket, őstermelőket keressük meg, akik “háztájiban”, azaz a hagyományoshoz legközelebb álló gazdálkodási formában tartják állataikat. A legfontosabb, hogy a gazda és állat kapcsolata közvetlen legyen, mert a boldog, stresszmentes szabadtartás, a gazda közelsége, “hangja” az állatok viselkedését meghatározza és így hatással van természetes gyarapodó képességükre, húsuk, tojásuk minőségére. Dédszüleink dédelgetett baromfiudvara, néven szólított malaca, kézből etetett borja jut eszünkbe ilyenkor.

“Helyiek” szeretnénk maradni, szeretnénk minél több helyben termett alapanyagot bemutatni. A Mariska étlap mindig fog tartalmazni olyan fogásokat, amelyek a régió hagyományos ételeire épülnek és a helyi termelők szezonális portékáit

Receptjeink – A Mariska étlap a nagyszüleink “receptkönyve”

A környék haléttermeitől eltérően mi nem az 1900-as évek elején Szegeden kialakult „paszírozós” verziót készítjük, hanem a Tiszafüred környékén egészen a XX. század második feléig vízpartokon és otthon főzött „bográcsos” verziót, amely nagyban hasonlít a dunai (avagy bajaiként ismert) verzióra.

Testesebb, mint a dunai, de nem olyan sűrű, mint a szegedi és nincs „alja”.

A 3 legfontosabb alkotóelem = kiváló minőség:

Hal: helyi halgazdaságból válogatva  (Tiszai halászat megszűnt)

Paprika: délvidék két legjobb termelőjétől Hagyma: öreg hagyma még tavalyról.

A halászlé mellett több olyan receptünk is van, amely a megszokottól eltérő, hagyományosabb elkészítési módot kíván. Ez olykor meglepő íz-textúra kombinációkat eredményez.

Hagyományok – A Mariska étlap tiszteleg a régiek előtt

Keressük a hagyományos készítési módokat, a tisztább, lassabb főzési és sütési tapasztalatokat. Nem rohanunk, csak jót szeretnénk enni mi is. Gyűjtöttünk rengeteg régi receptúrát és beszélgettünk idősekkel, hogy megértsük miért voltak mások az ízek régen, mint ma.

Ami nálunk új, az sokszor elég régi, csak elfeledett, divatjamúlt és alulértékelt. Igyekszünk sok ilyen régi-új fogást, készítési módot az étlapon tartani és megismertetni mindenkivel.

Jó étvágyat!

La Túrógombóc