ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

  • Haltepertő
    3490 Ft
    Paprikás haltepertő marinált lilahagyma, égetett citrom, mártogatósok
  • “Zsírosdeszka” válogatás – mangalica zsír trió
    2990 Ft
    Almafán füstölt mangalica zsír, sült fokhagymás mangalica zsír fekete fokhagymával, “Cafe de Paris” zöldfűszeres mangalica zsír, friss  kovászos kenyér, savanyított zöldség, csikós káposzta  
  • Halászlé harcsával 4,5 dl
    4190 Ft
    Bográcsban! készült halászlé, szálkamentes harcsa filé
  • Halászlé harcsával 2,5 dl
    2900 Ft
    Bográcsban! készült halászlé, szálkamentes harcsa filé
  • Újházi tyúkhúsleves
    2490 Ft
    Lassan sült csirkeszárny, házi metélt, zöldség
  • Májgaluska leves
    2490 Ft
    Házi májgaluska, zöldségek
  • Babgulyás 4,5 dl
    3490 Ft
    Omlós marhanyak, roppanó zöldségek, zsírban sült burgonya
  • Babgulyás 2,5 dl
    2590 Ft
    Omlós marhanyak, roppanó zöldségek, zsírban sült burgonya

MARISKA BISZTRÓ – HETI TÁBLÁS MENÜ

Halászlé harcsa betéttel

FŐÉTELEK

  • Bőrén sült csirkemell filé, karfiol variációk
    3990 Ft
    Szaftos csirkemell filé bőrén sütve, sült karfiol, barna vajas karfiol püré
  • Kacsacomb, burgonyafánk
    4990 Ft
    Sült kacsacomb, burgonyafánk, fermentált szilva, sült káposzta mártás

  • Nyúl vadasan
    4890 Ft
    Nyúl „lasagne”, vadas mártás

  • Boeuf bourgignon – burgundi marha
    5990 Ft
    Vörösboros marhapofa, gyöngyhagyma, sült répa, csiperke
  • Vaddisznó, gomba, gnocchi
    4490 Ft
    Vaddisznó tarja, házi gnocchi, erdei gomba pesto, dió, szarvasgomba-olaj, fehérbor
  • Cordon bleu
    4490 Ft
    Sertéskaraj, füstölt sajttal és napon szárított sonkával töltve, egy kis mustárral
  • Juhtúrós strapačky szalonnapörccel
    2990 Ft
    Brindzával készült pirított sztrapacska
  • Kelkáposzta főzelék, cigánka
    3490 Ft
    Kelkáposzta főzelék, konfitált parázsburgonya, májas-húsos-fűszeres vagdalt, házi sajtos ostya
  • MARISKA Csirkepörkölt
    3890 Ft
    Csirkepörkölt, nokedli
  • + csirke belsőség pörkölt mellé
    1590 Ft
    Zúza, taréj, here, máj
  • Harcsapaprikás
    5490 Ft
    Halpaprikás, pirított túrós csusza, füstölt szalonna
  • Hal, kagyló, laska, spenót
    4290 Ft
    Tőkehal filé, fekete kagyló, pirított laskagomba, spenót
Malaccsászár, juhtúrós strapacska

DESSZERTEK

  • La Túrógombóc
    2890 Ft
    Lágy túrógombóc páros, mézes-puszedlis tejföl, sárgabarack és málna
  • Csoki és körte
    2490 Ft
    Étcsokoládé mousse, körte szecsuani borssal
  • Mákos nudli
    2490 Ft
    Házi nudli, mák, angolkrém, meggy
  • Kókusz-mangó „mindenmentes” panna cotta
    2890 Ft
    Kókusztejes, mangós panna cotta, allergén mentes alapanyagokból
Somlói

GYEREK

  • Pirított natúr pipihús
    1290 Ft
    + választható köret
  • Mákos vagy diós vagy túrós-tejfölös metélt
    2090 Ft
Slambuc, sertésszűz

VEGA, VEGÁN

  • Grillezett sajt, vadrizs saláta
    4290 Ft
    Grillezett hortobágyi gomolya, nagykunsági vadrizs saláta vadkamillával
  • Karfiol, marokkói citrom, quinoa
    3490 Ft
    Karfiol steak, karfiol püré, marokkói citrom, quinoa
  • Gnocchi, gorgonzola mártás
    3490 Ft
    Házi gnocchi gorgonzola mártással, erdei gomba pestoval, dióval
  • Kelkáposzta főzelék, tofu
    2990 Ft
  • Grillezett tofu, vadrizs saláta
    3890 Ft
    Grillezett tofu, nagykunsági vadrizs saláta

MARISKA ÉTLAP – MINDIG VALAMI ÚJAT

Alapanyagok

Szeretjük a környék termelőit, állattartóit és igyekszünk velük olyan kapcsolatot kialakítani, amivel segítjük a munkájukat. A nagyüzemi állattartó telepek helyett azokat a kistermelőket, őstermelőket keressük meg, akik “háztájiban”, azaz a hagyományoshoz legközelebb álló gazdálkodási formában tartják állataikat. A legfontosabb, hogy a gazda és állat kapcsolata közvetlen legyen, mert a boldog, stresszmentes szabadtartás, a gazda közelsége, “hangja” az állatok viselkedését meghatározza és így hatással van természetes gyarapodó képességükre, húsuk, tojásuk minőségére. Dédszüleink dédelgetett baromfiudvara, néven szólított malaca, kézből etetett borja jut eszünkbe ilyenkor.

“Helyiek” szeretnénk maradni, szeretnénk minél több helyben termett alapanyagot bemutatni. A Mariska étlap mindig fog tartalmazni olyan fogásokat, amelyek a régió hagyományos ételeire épülnek és a helyi termelők szezonális portékáit

Receptjeink – A Mariska étlap a nagyszüleink “receptkönyve”

A környék haléttermeitől eltérően mi nem az 1900-as évek elején Szegeden kialakult „paszírozós” verziót készítjük, hanem a Tiszafüred környékén egészen a XX. század második feléig vízpartokon és otthon főzött „bográcsos” verziót, amely nagyban hasonlít a dunai (avagy bajaiként ismert) verzióra.

Testesebb, mint a dunai, de nem olyan sűrű, mint a szegedi és nincs „alja”.

A 3 legfontosabb alkotóelem = kiváló minőség:

Hal: helyi halgazdaságból válogatva  (Tiszai halászat megszűnt)

Paprika: délvidék két legjobb termelőjétől Hagyma: öreg hagyma még tavalyról.

A halászlé mellett több olyan receptünk is van, amely a megszokottól eltérő, hagyományosabb elkészítési módot kíván. Ez olykor meglepő íz-textúra kombinációkat eredményez.

Hagyományok – A Mariska étlap tiszteleg a régiek előtt

Keressük a hagyományos készítési módokat, a tisztább, lassabb főzési és sütési tapasztalatokat. Nem rohanunk, csak jót szeretnénk enni mi is. Gyűjtöttünk rengeteg régi receptúrát és beszélgettünk idősekkel, hogy megértsük miért voltak mások az ízek régen, mint ma.

Ami nálunk új, az sokszor elég régi, csak elfeledett, divatjamúlt és alulértékelt. Igyekszünk sok ilyen régi-új fogást, készítési módot az étlapon tartani és megismertetni mindenkivel.

Jó étvágyat!

La Túrógombóc