ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

  • Füstölt kacsamell, őszi saláta
    2930 Ft
    Pácolt-füstölt kacsamell, langyos fodroskel-saláta szőlővel,
    körtével és pekándióval, körte-szilva chutney
  • Sertés-kacsa rilette, házi savanyúság
    1830 Ft
    Sült húsok zsírjukban, házi savanyítású zöldségek,
    fekete fokhagyma
  • Őszi szezonális leves
    1640 Ft
    Mindig az aktuális és friss alapanyagokból készül,
    kérjük érdeklődjön a felszolgálóknál!
  • Fácán “csíkosleves”
    2320 Ft
    Fácánleves, házi cérnametélt, fácánhús, zöldségek
  • Bárány savanyúleves
    2490 Ft
    Tejes bárány savanyúleves, házi gombóc

HALÉTELEK

  • Halászlé szürkeharcsa filével
    2960 Ft
    Vegyes halászlé, szálkamentes szürkeharcsa filé.
  • Harcsa paprikás, házi túróscsusza
    3860 Ft
    Szürkeharcsa paprikás, házi gyúrt tészta, mangalica szalonna
  • Süllőfilé roston
    4670 Ft
    Roston sült süllőfilé, zöldborsó, pirított gomba, kápia paprika szósz
Mariska étterem Tiszafüred - Fácán csíkosleves
Fácán “csíkosleves”

FŐÉTELEK

  • „Ruca kása”
    3690 Ft
    Sült kacsacomb, erdei gombás rizottó,
    karamellizált-savanyított lilahagyma
  • Kakas borban (coq au vin)
    2930 Ft
    Egri bikavérben főtt öreg kakas, gomba, hagyma,
    Fokhagymás-vajas bagett
  • Mariska rántott csirke krumplipüré
    2890 Ft
    Pont mint otthon: csirkecomb pankó morzsában, krumplipüré, uborkasaláta
  • Rántott sertésszűz és sertésláb, burgonyasaláta
    4200 Ft
    Sertésszűz és sertésláb pankó morzsában, bécsi burgonyasaláta (az igazi)
  • Sertéstarja, hagymás tört burgonya
    2990 Ft
    Konfitált sertéstarja, hagymás tört burgonya, házi savanyúságok
  • Malaccsászár, lapcsánka (tócsni)
    3490 Ft
    Sült malaccsászár, lapcsánka, savanyú káposzta, kelkáposzta
  • Báránycsülök, polenta, babsaláta
    4990 Ft
    Hortobágyi bárány, pirított polenta, langyos hagymás babsaláta
    juhtúró
  • Tagliatelle aglia e olio
    1890 Ft
    Fokhagymás – olivás szélesmetélt,
    friss koriander, kápia paprika
  • Grillezett camambert, saláta
    3210 Ft
    Érlelt camambert, langyos őszi saláta
Mariska étterem Tiszafüred - Báránycsülök
Báránycsülök, polenta, babasaláta

DESSZERTEK

  • Mákos nudli, sodó, vadbogyó kocsonya
    1780 Ft
    Házi nudli, mák, vanília sodó, vadbogyó kocsonya
  • “Gesztenyepüré”
    1810 Ft
    Békebeli gesztenyepüré, csokoládé, tejszínhab
  • Lúdláb “torta” – mindenmentes desszert
    2450 Ft
    Mandulalisztes piskóta, étcsokoládé mousse, meggy

    SugArt x Mariska kollaboráció
  • Saturnália
    1930 Ft
    Fehér csoki, mangó, málna és édes pesto
  • G & D napi desszert 15.00-18.00 óra között
    1160 Ft
    Napi desszert az ország egyik legjobb cukrász manufaktúrájából
Mariska étterem Tiszafüred - forró szilvakrém leves
Forró rozmaringos szilvakrém leves

GYEREK

  • Paradicsomos tészta
    1860 Ft
    Szélesmetélt, paradicsomos-bazsalikomos szósz
  • Rántott csirkemell, sült krumpli
    1480 Ft
    Csirkefalatok rántva, sült krumpli.
  • Rántott sajt, sült krumpli
    1690 Ft
    Házi tehénsajt rántva, sült krumpli, majonéz
Mariska étterem Tiszafüred - Füstölt kacsamell, őszi saláta
Füstölt kacsamell, őszi saláta

VEGA, VEGÁN

  • Őszi szezonális leves „mentes” verzióban
    1640 Ft
  • Karfiol steak, puy lencse, karfiolkrém
    2850 Ft
  • Sóban sült zöldségek, gersli, zöldborsó püré
    2460 Ft
  • Grillezett tofu, meleg saláta
    3580 Ft

MARISKA ÉTLAP – MINDIG VALAMI ÚJAT

Alapanyagok

Szeretjük a környék termelőit, állattartóit és igyekszünk velük olyan kapcsolatot kialakítani, amivel segítjük a munkájukat. A nagyüzemi állattartó telepek helyett azokat a kistermelőket, őstermelőket keressük meg, akik “háztájiban”, azaz a hagyományoshoz legközelebb álló gazdálkodási formában tartják állataikat. A legfontosabb, hogy a gazda és állat kapcsolata közvetlen legyen, mert a boldog, stresszmentes szabadtartás, a gazda közelsége, “hangja” az állatok viselkedését meghatározza és így hatással van természetes gyarapodó képességükre, húsuk, tojásuk minőségére. Dédszüleink dédelgetett baromfiudvara, néven szólított malaca, kézből etetett borja jut eszünkbe ilyenkor.

“Helyiek” szeretnénk maradni, szeretnénk minél több helyben termett alapanyagot bemutatni. A Mariska étlap mindig fog tartalmazni olyan fogásokat, amelyek a régió hagyományos ételeire épülnek és a helyi termelők szezonális portékáit

Receptjeink – A Mariska étlap a nagyszüleink “receptkönyve”

A környék haléttermeitől eltérően mi nem az 1900-as évek elején Szegeden kialakult „paszírozós” verziót készítjük, hanem a Tiszafüred környékén egészen a XX. század második feléig vízpartokon és otthon főzött „bográcsos” verziót, amely nagyban hasonlít a dunai (avagy bajaiként ismert) verzióra.

Testesebb, mint a dunai, de nem olyan sűrű, mint a szegedi és nincs „alja”.

A 3 legfontosabb alkotóelem = kiváló minőség:

Hal: helyi halgazdaságból válogatva  (Tiszai halászat megszűnt)

Paprika: délvidék két legjobb termelőjétől Hagyma: öreg hagyma még tavalyról.

A halászlé mellett több olyan receptünk is van, amely a megszokottól eltérő, hagyományosabb elkészítési módot kíván. Ez olykor meglepő íz-textúra kombinációkat eredményez.

Hagyományok – A Mariska étlap tiszteleg a régiek előtt

Keressük a hagyományos készítési módokat, a tisztább, lassabb főzési és sütési tapasztalatokat. Nem rohanunk, csak jót szeretnénk enni mi is. Gyűjtöttünk rengeteg régi receptúrát és beszélgettünk idősekkel, hogy megértsük miért voltak mások az ízek régen, mint ma.

Ami nálunk új, az sokszor elég régi, csak elfeledett, divatjamúlt és alulértékelt. Igyekszünk sok ilyen régi-új fogást, készítési módot az étlapon tartani és megismertetni mindenkivel.

Jó étvágyat!

Mariska étterem Tiszafüred - aglio e olio tagliatelle
Aglio e olio tagliatelle