ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

  • Mindházi’
    1390 Ft
    Házi körözött, füstölt padlizsánkrém, tepertőkrém
    Tönkölyös házi kovászos kenyér
  • Kacsamáj zsírjában
    2790 Ft
    Hízott kacsamáj, csokis-meggyes desszertkenyér, gyömbéres körtekompót
  • Haltepertő
    2490 Ft
    Haltepertő, hagymás-paradicsomos bruschetta, sült-pácolt lilahagyma
  • Szezonális leves
    1690 Ft
    Kardamomos sült almaleves, füstölt libamell, citrusos-tárkonyos almakocka, alma-szalma
  • Kakasleves
    1690 Ft
    Kakasleves, kakashúsos „pelmeny”
  • Májgaluska leves
    1790 Ft
    ”Kézi galuska” majorannás-kakukkfüves csirkemájból
  • Szürkemarha gulyás, juhtúrós-snidlinges pogácsa
    1790 Ft
    Klasszikus hortobágyi gulyás

HALÉTELEK

  • Halászlé szürkeharcsa filével
    3280 Ft
    Bográcsban! készült halászlé, szálkamentes szürkeharcsa filé
  • Halászlé ponty filével
    2870 Ft
    Bográcsban! készült halászlé, szálkamentes ponty filé
  • Harcsa paprikás, házi túróscsusza
    4850 Ft
    Harcsa steak, paprikamártás, lepirított túrós csusza, házi füstölt szalonna
  • Süllő filé roston
    4280 Ft
    Roston süllő, laskagomba-spenót, fehérboros póréhagyma krém
  • Halas tészta
    3350 Ft
    Szélesmetélt, halászleves-sült paprikás mártás, halfasírt
Sült almaleves, füstölt libamell

FŐÉTELEK

  • Kacsacomb
    3970 Ft
    Sült kacsacomb, kelkáposztás burgonyapüré, lilakáposzta lekvár
  • Csirkepörkölt és nokedli
    3350 Ft
    Csirkecomb filé, nokedli
  • Mariska rántott csirkecomb filé krumplipüré
    3490 Ft
    Vasárnapi a Mariskában: csirkecomb pankómorzsában, krumplipüré
  • Wiener Mariska (Marischka?)
    5890 Ft
    3 hónapos borjú gerince pankómorzsában, eredeti bécsi burgonyasaláta
  • Slambuc, sertésszűz
    3890 Ft
    Pirított tészta, slambuc, omlós sertésszűz
    A slambuc helyi specialitás, bográcsban készül, pirított házi lebbencstésztával,
    burgonyával, hagymával és jóféle piros paprikával
  • Juhtúrós strapačky és malaccsászár
    3490 Ft
    Szlovák hegyvidéki haluska bryndzával és sült malaccsászár
  • Stefánia vadas
    4980 Ft
    Pácolt marha stefánia, vadasmártás, szalvétagombóc
  • Narancsos cous-cous, grillezett sajt
    3320 Ft
    Narancsban főtt cous-cous, koriander, menta, petrezselyem, grillezett sajt
  • Hopp Mariska!
    2490 Ft
    Tojásos nokedli, bébi római saláta
  • Hopp Juliska!
    2990 Ft
    Tojásos nokedli, pirított gomba, bébi római saláta
  • Gombapaprikás és nokedli
    2690 Ft
    Csiperke, laska és nokedli
  • Tökfőzelék és sült kolbász nagyon máshogy
    2890 Ft
    Langyos-kapros tökfőzelék, pirított tökkockák,
    mentás-lime-os labneh (joghurtsajt), tökmag,
    korianderes-római köményes házikolbász
Palóc gulyás bárány

DESSZERTEK

  • La Túrógombóc
    1990 Ft
    Túrógombóc, mézes puszedlis tejföl, roppanós mangó
  • Madártej, pavlova, eper sorbet
    2260 Ft
    Bourbon vaníliával készült madártej, házi eper sorbet, pavlova
  • Rumbabá
    1990 Ft
    Mini kuglóf, kamillás-rumos szirupban, tejszínhab, aranymazsola
    A kamillát helyi gyógynövény gyűjtő őstermelő biztosítja.
  • Somlói
    2290 Ft
    Három piskóta, Három krém, ahogy eredetileg a Gundelben
  • Csöröge
    1690 Ft
    Helyi specialitás, baracklekvárral
Gundel & Gundel

GYEREK

  • Rántott pipi, krumplipüré (gyerek adag!)
    1680 Ft
    Csirkefalatok rántva, krumplipüré
  • Rántott pipi, sült krumpli (gyerek adag!)
    2280 Ft
    Csirkefalatok rántva, sült krumpli, majonéz
  • Sajtos, tejfölös makaróni (gyerek adag!)
    1490 Ft
    Kérhető szalonna nélkül is
  • Friss hideg tejturmix (milk shake) 1,5 dl
    810 Ft
    Eper vagy vanília vagy csoki tejturmix
Mindházi’

VEGA, VEGÁN

  • Szezonális leves „mentes” verzióban
    1690 Ft
  • Narancsos cous-cous, pirított magvak, tofu
    3320 Ft
  • Langyos-kapros tökfőzelék, tofu vagy halfasírt
    2790 Ft
  • Savanyúkáposzta strapačky
    2490 Ft

MARISKA ÉTLAP – MINDIG VALAMI ÚJAT

Alapanyagok

Szeretjük a környék termelőit, állattartóit és igyekszünk velük olyan kapcsolatot kialakítani, amivel segítjük a munkájukat. A nagyüzemi állattartó telepek helyett azokat a kistermelőket, őstermelőket keressük meg, akik “háztájiban”, azaz a hagyományoshoz legközelebb álló gazdálkodási formában tartják állataikat. A legfontosabb, hogy a gazda és állat kapcsolata közvetlen legyen, mert a boldog, stresszmentes szabadtartás, a gazda közelsége, “hangja” az állatok viselkedését meghatározza és így hatással van természetes gyarapodó képességükre, húsuk, tojásuk minőségére. Dédszüleink dédelgetett baromfiudvara, néven szólított malaca, kézből etetett borja jut eszünkbe ilyenkor.

“Helyiek” szeretnénk maradni, szeretnénk minél több helyben termett alapanyagot bemutatni. A Mariska étlap mindig fog tartalmazni olyan fogásokat, amelyek a régió hagyományos ételeire épülnek és a helyi termelők szezonális portékáit

Receptjeink – A Mariska étlap a nagyszüleink “receptkönyve”

A környék haléttermeitől eltérően mi nem az 1900-as évek elején Szegeden kialakult „paszírozós” verziót készítjük, hanem a Tiszafüred környékén egészen a XX. század második feléig vízpartokon és otthon főzött „bográcsos” verziót, amely nagyban hasonlít a dunai (avagy bajaiként ismert) verzióra.

Testesebb, mint a dunai, de nem olyan sűrű, mint a szegedi és nincs „alja”.

A 3 legfontosabb alkotóelem = kiváló minőség:

Hal: helyi halgazdaságból válogatva  (Tiszai halászat megszűnt)

Paprika: délvidék két legjobb termelőjétől Hagyma: öreg hagyma még tavalyról.

A halászlé mellett több olyan receptünk is van, amely a megszokottól eltérő, hagyományosabb elkészítési módot kíván. Ez olykor meglepő íz-textúra kombinációkat eredményez.

Hagyományok – A Mariska étlap tiszteleg a régiek előtt

Keressük a hagyományos készítési módokat, a tisztább, lassabb főzési és sütési tapasztalatokat. Nem rohanunk, csak jót szeretnénk enni mi is. Gyűjtöttünk rengeteg régi receptúrát és beszélgettünk idősekkel, hogy megértsük miért voltak mások az ízek régen, mint ma.

Ami nálunk új, az sokszor elég régi, csak elfeledett, divatjamúlt és alulértékelt. Igyekszünk sok ilyen régi-új fogást, készítési módot az étlapon tartani és megismertetni mindenkivel.

Jó étvágyat!

La Túrógombóc