ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

  • Haltepertő
    2690 Ft
    Harcsa és ponty fűszeres kéregben, hagymás-paradicsomos bruschetta, zöld pesto, sült-pácolt lilahagyma
  • Kappanleves
    2250 Ft
    Kappanleves májgombóccal és zöldségekkel vagy hússal és zöldségekkel
  • Halászlé harcsával 4,5 dl
    4190 Ft
    Bográcsban! készült halászlé, szálkamentes harcsa filé
  • Halászlé harcsával 2,5 dl
    2900 Ft
    Bográcsban! készült halászlé, szálkamentes harcsa filé

MARISKA BISZTRÓ – HETI TÁBLÁS MENÜ

  • Hízott kacsamáj paté, füst, pirítós
    3990 Ft
  • Sütőtök krémleves
    2490 Ft
  • Burgundi marha (boeuf burgeoning), burgonyapüré
    6490 Ft
  • Halfasírt, burgonyasaláta
    3990 Ft
  • Mákos nudli, sherrys meggy, angolkrém
    2790 Ft
Halászlé harcsa betéttel

FŐÉTELEK

  • Kacsacomb
    4490 Ft
    Saját zsírjában sült kacsacomb, fűszeres puliszka, sült káposzta, fermentált szilva
  • Wiener Mariska (Marischka?)
    6490 Ft
    3 hónapos borjú gerince pankómorzsában, langyos bécsi burgonyasaláta
  • Juhtúrós strapačky és konfitált tarja
    4690 Ft
    Szlovák hegyvidéki haluska bryndzával, omlós konfitált tarja, savanyított lilahagyma
  • Harcsapaprikás
    5490 Ft
    Szürkeharcsa, pirított házi csusza, mangalica szalonna
  • Marhapofa
    7400 Ft
    Marhapofa, kacsazsírban pirult pásztortahonya, marinált-sült póréhagyma, sült zöldségek
  • Süllő filé roston
    4980 Ft
    Süllőfilé roston, pirított fokhagymás laskagomba-spenót, fehérboros hagymakrém
  • Sült csirkecomb filé
    3290 Ft
    Bőrén sült csirkecomb filé, káposztás gersli, sült répa, jus
  • Rakott krumpli
    3690 Ft
    Lassú tűzön, kemencében sült rakott krumpli házi kolbásszal, savanyúval
Malaccsászár, juhtúrós strapacska

DESSZERTEK

  • La Túrógombóc
    2890 Ft
    Túrógombóc, mézes puszedlis tejföl, roppanó málna
  • Somlói
    2490 Ft
    Három piskóta, Három krém.
Somlói

GYEREK

  • Rántott pipi, sült krumpli (gyerek adag!)
    2380 Ft
    Csirkefalatok rántva, sült krumpli, majonéz
Slambuc, sertésszűz

VEGA, VEGÁN

  • Táblás leves “mentes” verzióban
    1990 Ft
    Csakis szezonális és friss alapanyagokból
  • Táblás főétel „mentes” verzióban
    3450 Ft
    Narancsban főtt cous-cous, koriander, menta, petrezselyem, tofu
  • Pirított laska, spenót és hagymamártás
    2990 Ft
  • Káposztás gersli, sült répa, magvak
    3290 Ft

MARISKA ÉTLAP – MINDIG VALAMI ÚJAT

Alapanyagok

Szeretjük a környék termelőit, állattartóit és igyekszünk velük olyan kapcsolatot kialakítani, amivel segítjük a munkájukat. A nagyüzemi állattartó telepek helyett azokat a kistermelőket, őstermelőket keressük meg, akik “háztájiban”, azaz a hagyományoshoz legközelebb álló gazdálkodási formában tartják állataikat. A legfontosabb, hogy a gazda és állat kapcsolata közvetlen legyen, mert a boldog, stresszmentes szabadtartás, a gazda közelsége, “hangja” az állatok viselkedését meghatározza és így hatással van természetes gyarapodó képességükre, húsuk, tojásuk minőségére. Dédszüleink dédelgetett baromfiudvara, néven szólított malaca, kézből etetett borja jut eszünkbe ilyenkor.

“Helyiek” szeretnénk maradni, szeretnénk minél több helyben termett alapanyagot bemutatni. A Mariska étlap mindig fog tartalmazni olyan fogásokat, amelyek a régió hagyományos ételeire épülnek és a helyi termelők szezonális portékáit

Receptjeink – A Mariska étlap a nagyszüleink “receptkönyve”

A környék haléttermeitől eltérően mi nem az 1900-as évek elején Szegeden kialakult „paszírozós” verziót készítjük, hanem a Tiszafüred környékén egészen a XX. század második feléig vízpartokon és otthon főzött „bográcsos” verziót, amely nagyban hasonlít a dunai (avagy bajaiként ismert) verzióra.

Testesebb, mint a dunai, de nem olyan sűrű, mint a szegedi és nincs „alja”.

A 3 legfontosabb alkotóelem = kiváló minőség:

Hal: helyi halgazdaságból válogatva  (Tiszai halászat megszűnt)

Paprika: délvidék két legjobb termelőjétől Hagyma: öreg hagyma még tavalyról.

A halászlé mellett több olyan receptünk is van, amely a megszokottól eltérő, hagyományosabb elkészítési módot kíván. Ez olykor meglepő íz-textúra kombinációkat eredményez.

Hagyományok – A Mariska étlap tiszteleg a régiek előtt

Keressük a hagyományos készítési módokat, a tisztább, lassabb főzési és sütési tapasztalatokat. Nem rohanunk, csak jót szeretnénk enni mi is. Gyűjtöttünk rengeteg régi receptúrát és beszélgettünk idősekkel, hogy megértsük miért voltak mások az ízek régen, mint ma.

Ami nálunk új, az sokszor elég régi, csak elfeledett, divatjamúlt és alulértékelt. Igyekszünk sok ilyen régi-új fogást, készítési módot az étlapon tartani és megismertetni mindenkivel.

Jó étvágyat!

La Túrógombóc