ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

  • Mindházi’
    1390 Ft
    Házi körözött, füstölt padlizsánkrém, tepertőkrém
    Tönkölyös házi kovászos kenyér
  • Marha velőscsont sütve
    2700 Ft
    Fűszeres marha velőscsont, pirítós, hagymasalsa, saláta
  • Erőleves “shot” (előétel!)
    1490 Ft
    Marha erőleves, buggyantott fürjtojás, koriander, chili, snidling
  • Szezonális leves
    1690 Ft
    Kardamomos sült almaleves, füstölt libamell, citrusos-tárkonyos almakocka, alma-szalma
  • Újházy tyúkhúsleves
    1590 Ft
    „Véntyúkhúsleves” házi cérnametélttel, zöldségekkel, csirkehússal
  • Palócleves bárány
    2290 Ft
    Klasszikus palócleves bárányhússal, csipetkével

HALÉTELEK

  • Halászlé szürkeharcsa filével
    3280 Ft
    Bográcsban! készült halászlé, szálkamentes szürkeharcsa filé
  • Halászlé ponty filével
    2870 Ft
    Bográcsban! készült halászlé, szálkamentes ponty filé
  • Harcsa paprikás, házi túróscsusza
    4850 Ft
    Szürkeharcsa steak, paprikamártás, sült túrós csusza
  • Halfasírt és zöldborsó
    3670 Ft
    Gyömbéres halfasírt, bazsalikomos zöldborsófőzelék, fürj tojás
Sült almaleves, füstölt libamell

FŐÉTELEK

  • Kacsacomb és kacsamáj
    3970 Ft
    Sült kacsacomb, pirított kacsamáj, kucsmagombás rizottó
  • Kakas borban (coq au vin)
    3420 Ft
    Egri bikavérben főtt öreg kakas, gomba, hagyma, fokhagymás-vajas bagett
  • Mariska rántott csirkecomb filé krumplipüré
    3150 Ft
    Vasárnapi a Mariskában: csirkecomb pankómorzsában, krumplipüré
  • Wiener Mariska (Marischka?)
    5890 Ft
    3 hónapos borjú gerince pankómorzsában, eredeti bécsi burgonyasaláta
  • Sertéstarja, hagymás tört burgonya
    3190 Ft
    Konfitált sertéstarja, hagymás tört burgonya
  • Juhtúrós strapačky és csülök
    2970 Ft
    Szlovák hegyvidéki strapačky (haluska tojás nélkül) szlovák bryndzával, malaccsülök

  • Csirkepaprikás
    2880 Ft
    Tojásos galuska, csirkecomb filé, füstölt paprikával
  • Stefánia vadas
    4980 Ft
    Pácolt marha stefánia, vadasmártás, házi lila-fehér-zöld gnocchi sütve
  • Narancsos cous-cous, grillezett sajt
    3320 Ft
    Narancsban főtt cous-cous, koriander, menta, petrezselyem, grillezett sajt
Palóc gulyás bárány

DESSZERTEK

  • La Túrógombóc
    2890 Ft
    Lágy túrógombóc páros, mézes-puszedlis tejföl, sárgabarack és málna
  • Csoki és körte
    2490 Ft
    Étcsokoládé mousse, körte szecsuani borssal
  • Mákos nudli
    2490 Ft
    Házi nudli, mák, angolkrém, meggy
  • Kókusz-mangó „mindenmentes” panna cotta
    2890 Ft
    Kókusztejes, mangós panna cotta, allergén mentes alapanyagokból
Somlói

GYEREK

  • Rántott csirke filé, sült krumpli
    1480 Ft
    Csirkefalatok rántva, sült krumpli.
  • Rántott sajt, sült krumpli
    1480 Ft
    Házi tehénsajt rántva, sült krumpli, majonéz
  • Téli fagyi
    810 Ft
    80% kakaó tartalmú étcsoki mousse édes tölcsérben
    Tartósítószer és adalékanyag mentes
Mindházi’

VEGA, VEGÁN

  • Szezonális leves „mentes” verzióban
    1690 Ft
  • Narancsos cous-cous, pirított magvak, tofu
    3320 Ft
  • Bazsalikomos zöldborsó főzelék, tofu
    3110 Ft
  • Savanyúkáposzta strapačky
    2230 Ft

MARISKA ÉTLAP – MINDIG VALAMI ÚJAT

Alapanyagok

Szeretjük a környék termelőit, állattartóit és igyekszünk velük olyan kapcsolatot kialakítani, amivel segítjük a munkájukat. A nagyüzemi állattartó telepek helyett azokat a kistermelőket, őstermelőket keressük meg, akik “háztájiban”, azaz a hagyományoshoz legközelebb álló gazdálkodási formában tartják állataikat. A legfontosabb, hogy a gazda és állat kapcsolata közvetlen legyen, mert a boldog, stresszmentes szabadtartás, a gazda közelsége, “hangja” az állatok viselkedését meghatározza és így hatással van természetes gyarapodó képességükre, húsuk, tojásuk minőségére. Dédszüleink dédelgetett baromfiudvara, néven szólított malaca, kézből etetett borja jut eszünkbe ilyenkor.

“Helyiek” szeretnénk maradni, szeretnénk minél több helyben termett alapanyagot bemutatni. A Mariska étlap mindig fog tartalmazni olyan fogásokat, amelyek a régió hagyományos ételeire épülnek és a helyi termelők szezonális portékáit

Receptjeink – A Mariska étlap a nagyszüleink “receptkönyve”

A környék haléttermeitől eltérően mi nem az 1900-as évek elején Szegeden kialakult „paszírozós” verziót készítjük, hanem a Tiszafüred környékén egészen a XX. század második feléig vízpartokon és otthon főzött „bográcsos” verziót, amely nagyban hasonlít a dunai (avagy bajaiként ismert) verzióra.

Testesebb, mint a dunai, de nem olyan sűrű, mint a szegedi és nincs „alja”.

A 3 legfontosabb alkotóelem = kiváló minőség:

Hal: helyi halgazdaságból válogatva  (Tiszai halászat megszűnt)

Paprika: délvidék két legjobb termelőjétől Hagyma: öreg hagyma még tavalyról.

A halászlé mellett több olyan receptünk is van, amely a megszokottól eltérő, hagyományosabb elkészítési módot kíván. Ez olykor meglepő íz-textúra kombinációkat eredményez.

Hagyományok – A Mariska étlap tiszteleg a régiek előtt

Keressük a hagyományos készítési módokat, a tisztább, lassabb főzési és sütési tapasztalatokat. Nem rohanunk, csak jót szeretnénk enni mi is. Gyűjtöttünk rengeteg régi receptúrát és beszélgettünk idősekkel, hogy megértsük miért voltak mások az ízek régen, mint ma.

Ami nálunk új, az sokszor elég régi, csak elfeledett, divatjamúlt és alulértékelt. Igyekszünk sok ilyen régi-új fogást, készítési módot az étlapon tartani és megismertetni mindenkivel.

Jó étvágyat!

La Túrógombóc